Хиляди жени, които са жертви на скандала с гръдните имплант  PIP, трябва да получат обезщетение, реши френски апелативен съд, съобщава БиБиСи.

Жените са въодушевени и изтощени след 10 години борба за справедливост. Съдът потвърди и по-ранно решение, за небрежност на германският орган за безопасност TUV Rheinland.

TUV заяви, че е действал "усърдно" и че жените трябва да докажат, че имат PIP имплант, за да имат право на обезщетение. TUV е органът, връчил сертификати за безопасност на дефектните гръдни импланти, произведени от френската компания Poly Implant Prothèse (PIP).

Съдебното решение може да се отрази и на хиляди други жертви по света.

Ян Спивей е една от 540 британки, пострадала с импланти PIP, след направена мастектомия поради рак на гърдата. След като изслуша решението, тя каза, че е "въодушевена и изтощена".

"Това беше много дълго пътуване. Имаме здравословни проблеми и имаме и много други отговорности - PIP оказа влияние върху целия ни живот. Това беше неизбежен проблем."

Ян разви болки в ставите, болка и умора след поставяне на имплантите и след като са премахнати, става ясно, че изпускат силикон в тялото й. "Моите PIP импланти отпреди 20 години все още оказват влияние върху живота ми, здравето и благосъстоянието ми, дори и днес", каза Ян.

Оливие Оуметр, адвокатът, представляващ Ян Спивей и около 2700 други по настоящото дело, заяви, че това е исторически ден за жертвите и правата на жените. Сега компанията ще трябва да обезщети изцяло всички жертви. "Много се радвам за всички жени, които представлявам, които са чакали толкова дълго време за това решение и са страдали толкова дълго".

Президентът на Британската асоциация на естетичните пластични хирурзи Мери О'Брайън заяви, че регулаторът на лекарствата в Обединеното кралство, MHRA, има важна роля никога повече да не случи подобно нещо.

Пластичните хирурзи подкрепиха създаването на регистър на гръдните импланти за подобряване на безопасността на пациентите. Те съветват пациентите да се консултират с хирурга си, ако са загрижени за симптоми, свързани с имплантите им, и да прочетат всички надеждни източници на информация, преди да се подложат на операция за гръден имплант по някаква причина.

Комерсът опорочил пластичната хирургия

Комерсът опорочил пластичната хирургия

3000 от гърмящите силиконови импланти са внесени най-надлежно

Друга жена, засегната от случая, Никола Мейсън - която е с гръдни импланти, които след това са се разкъсали - заяви, че решението на съда е "победа, невероятно е". "Очаквахме дълго време това", коментира тя пред БиБиСи. Тя за пръв път разбира за разкъсването, когато е бременна, след като забелязва голяма бучка под мишницата.

В крайна сметка имплантите са премахнати, но остава с голяма бучка силикон под мишницата. "Мисля, че никой не знае дългосрочните ефекти".

Между 2001 и 2010 г. некачествените импланти са произведени от френската компания Poly Implant Prothèse или PIP.

Тя е ликвидирана през 2010 г., а по-късно нейният основател Жан-Клод Мас получи присъда и затвор, след като стана ясно, че имплантите са пълни с евтин промишлен силикон, който не е разрешен за човешка употреба

Смята се, че до 400 000 жени по целия свят са получили вредните импланти. Най-силно пострадала е Латинска Америка, по-специално Колумбия, където се изчисляват 60 000 жертви.

Във Великобритания се смята, че са засегнати 47 000 жени.

Делото, известно като TUV1, е първото, заведено преди десетилетие срещу TUV Rheinland, която издаде европейски сертификати за безопасност на PIP имплантите. Адвокатите на германската компания заявиха, че не са съгласни с решението на френския съд за привличане на компанията към отговорност, "дори частично".

"Доказателствата по това дело ясно показват, че TÜV Rheinland е действал усърдно, в съответствие с приложимите разпоредби". В нито един момент, казаха от компанията, не знаели, че гръдните импланти, произведени от PIP, не отговарят на изискванията.

Очаква се решението да има по-широко значение за почти 20 000 други жени, половината от които са британки, които предприемат подобни правни действия във Франция.

Алифи Джоунс, една от жертвите, се възстановява у дома, след като миналия месец са премахнати дефектните импланти PIP. Тя коментира, че най-лошото е, че се е чудила дълго време защо се чувства толкова зле през цялото време: "Не знаейки какво е това, мистериозни болки, неспособност да тренирам. Не бях жизнена, животът ми бе откраднат".

Хирургът е шокиран от това, което открива, когато вади един от имплантите. Вътре в нея имплантът се е натрошил на много парчета - излагайки тялото й на индустриален силиконов гел.

"Не мога да повярвам, че им е било позволено да им имплантират това в мен. Не знам как са преминали през разпоредбите. Но се чувствам виновна за тялото си и въобще съм ги поставила. Ядосана съм, че човек може да направи това на друго човешко същество", допълва Джоунс.