Руската държавна телевизия RT отстрани и осъди един от водещите си водещи Антон Красовски, след като призова за изгаряне и удавяне на украински деца, пише БиБиСи.

Изказванията му по телевизията предизвикаха бурни реакции в социалните мрежи и сега той се извини.

Красовски отговори на писателя-фантаст Сергей Лукяненко, който каза, че в Западна Украйна през 1980 г. е чул деца да казват "Украйна е окупирана от московчани".

Новините на RT са твърдо прокремълски.

В интервюто Красовски се усмихна, като каза "просто удавете тези деца, удавете ги". Като алтернатива, каза той, те могат да бъдат натикани в колиби и изгорени. Той се пошегува и с руските войници, които изнасилват украински баби.

Главният редактор на RT Маргарита Симонян осъди коментарите на Красовски като "диви и отвратителни".

Украйна обвини канала в подбуждане към геноцид. Руската държавна телевизия отдели много ефирно време на експерти и водещи, които силно подкрепят войната срещу Украйна и призовават за повече военна агресия. Те рутинно отхвърлят доказателствата за руски зверства, като твърдят, че са украински "измислици" - повтаряйки позицията на Кремъл.

Следственият комитет на Русия, който се занимава с тежки престъпления, сега разследва коментарите на Красовски, въпреки че все още не е ясно какъв руски закон може да е нарушил, ако има такъв.

В понеделник Красовски се извини, като каза: "Е, случва се: В ефир си, увличаш се и не можеш да спреш". Той каза, че е "наистина смутен".

През последните две години Красовски беше директор на рускоезичното излъчване на RT. Той е под санкции на ЕС заради силната си подкрепа за нахлуването на президента Владимир Путин в Украйна.

Михаил Ходорковски, базиран в Лондон антикремълски активист, изрази презрение към позицията на RT. Той написа в Туитър: "Маргарита Симонян не иска повече да си сътрудничи с Антон Красовски, който призовава украинските деца да бъдат убивани. Но с Путин, който убива украински деца, Маргарита Симонян иска да сътрудничи".

Кореспондентът на БиБиСи за Източна Европа Сара Рейнсфорд коментира, че речта на омразата вече е норма по руската държавна телевизия, когато става въпрос за Украйна, а Красовски е само върхът на айсберга.

Украйна призова света да забрани руската телевизия RT

Украйна призова света да забрани руската телевизия RT

Водещ заяви, че украински деца е трябвало да бъдат давени