Холандия не възнамерява да публикува списъка на лицата, заподозрени за катастрофата на Боинг-777 на авиакомпанията Malaysia Airlines, която стана над Украйна през юли 2014 г., съобщи ТАСС, позовавайки се на официален представител на холандската прокуратура Вим де Бран.

По-рано в редица медии се появи информацията за това, че холандската страна възнамерява да публикува имената на 120 души, съпричастни към трагедията.

Малайзийски самолет с 295 души се разби в Украйна, предполагат удар с ракета

Малайзийски самолет с 295 души се разби в Украйна, предполагат удар с ракета

Според някои западни медии самолетът е свален от проруски сепаратисти. Сепаратистите пък обвиняват Киев. В 17,20 ч московско време самолетът, летящ на височина повече от 10 000 метра, е трябвало да навлезе в руското въздушно пространство. Боингът паднал близо до град Шактарск в Донецка област, след като изчезнал от радара

"Това съобщение не съответства на действителността", подчерта де Бран. Ние не възнамеряваме да публикуваме списъка на заподозрените".

Пътниците на самолет Боинг-777 на авиокомпанията Malaysia Airlines, изпълняващ полет MH17 от Амстердам до Куала-Лумпур, се разби на 17 юли 2014 г. на изток от Донецка област. Загинаха 283 пътника и 15 души екипаж - граждани на 10 различни държави.

Разследването на трагедията бе поето от Съвместна следствена група, водена от Холандия. В нея има представители на Австралия, Белгия, Малайзия и Украйна.
През септември 2016 г. следователите публикуваха резултати от своя анализ, според които самолетът е ударен от ракета от ЗРК "Бук" в района на село Первомайское на юг от селището Снежное, което в деня на трагедията бе контролирано от опълченците в Донецк.

В своя доклад руският анализ на данните на първичната радиолокация опроверга възможността за пуск на зенитна ракета по Боинг от района източно от мястото на катастрофата, в това число и от Снежное.