Холандският премиер Марк Рюте заяви, че би направил всичко за "намаляване на напрежението" в дипломатическата конфронтация с Турция, която той описа като най-тежката пред Холандия от години, съобщава Ройтерс.

Никога не съм бил свидетел на подобно нещо, но ние искаме да бъдем по-предпазливата страна, каза Рюте и добави: "Ако те ескалират, ние ще трябва да отговорим, но ние ще направим всичко по силите си да намалим напрежението".

Рюте каза още, цитиран от АП, че е бил принуден да вземе решение да не се допускат двама турски министри в Холандия, след като Анкара заплаши да наложи санкции на Хага.

"Холандия няма да позволи да бъде изнудвана", предупреди той.

Премиерът поясни, че е бил шокиран да види, че турски министър се опитва да достигне до Ротердам с кола, след като правителството обяви ясно, че няма да го приеме.

"Ние начертахме червената линия", изтъкна премиерът на Холандия.

Междувременно АП съобщава, позовавайки се на полицията в Ротердам, че 12 протестиращи са задържани пред турското консулство при демонстрацията вчера. Говорител на силите на реда поясни, че арестите са извършени заради насилие и нарушаване на обществения ред. Представителят добави, че седем души са ранени при разразилите се сблъсъци, включително полицай е със счупена ръка.

Анкара заплаши Холандия с твърди контрамерки

Анкара заплаши Холандия с твърди контрамерки

Събития като тези помагат на Турция да установи кои са "истинските й приятели"

Припомняме, дипломатическият скандал между Турция и Холандия се разрази вчера, след като Хага обяви, че няма да позволи на външния министър Мевлют Чавушоглу да участва на мероприятие в Ротердам във връзка с референдума в Турция. Още в петък местните власти в Ротердам забраниха да се проведе мероприятието. След решението на холандските власти турският президент Реджеп Ердоган нарече холандците "нацисти и фашисти". В Холандия крайнодесни политици се обявиха за експулсиране на турския посланик. Вчера вечерта холандските власти използваха сълзотворен газ срещу протестиращи турци до консулството на Турция в Ротердам, където бяха засилени мерките за сигурност. Кметът на града дори обяви извънредно положение.

Само преди няколко часа демонстранти пред генералното консулство на Холандия в Истанбул свалиха флага на холандската страна и го замениха със знамето на Турция.

Свалиха холандското знаме в консулството в Истанбул и го замениха с турското

Свалиха холандското знаме в консулството в Истанбул и го замениха с турското

Пред консулството са се събрали протестиращи