Протестиращи пред генералното консулство на Холандия в Истанбул свалиха флага на холандската страна и го замениха със знамето на Турция, съобщават "Франс прес" и турски медии.

Местна медия НТВ отбелязва, че мъж е свалил холандския флаг и го заменил с турския.

Пред консулството са се събрали протестиращи. Полицията е обградила сградата.

Снимка 282945

Източник: ЕПА

По-рано днес премиерът на Турция Бинали Йълдъръм се закани да бъдат предприети "твърди контрамерки" срещу Холандия.

Анкара заплаши Холандия с твърди контрамерки

Анкара заплаши Холандия с твърди контрамерки

Събития като тези помагат на Турция да установи кои са "истинските й приятели"

Междувременно турският министър на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая, която не беше допусната да влезе в турското консулство в Ротердам, се прибра в Истанбул. Тя беше ескортирана до Германия от холандската полиция.

Снимка 282943

Източник: ЕПА

Кая осъди "грозното" отношение на Хага.

"Ние сме обект на грубо и твърдо отношение. Третирането на жена министър по такъв начин е много грозно", каза тя пред журналисти на летището в турския град, където беше посрещната от турци, развяващи флага на страната.

Холандският премиер призова за намаляване на напрежението с Турция

Холандският премиер призова за намаляване на напрежението с Турция

Никога не съм бил свидетел на подобно нещо

В същото време Ройтерс съобщава, позовавайки се на турската частна агенция "Доган", че собственик на място в шведската столица е отменил договор за даване на имот под наем, където е трябвало високопоставен представител на турската управляваща партия да организира митинг днес.

Снимка 282941

Източник: ЕПА

Собственикът не е разкрил причината за решението си.

Припомняме, дипломатическият скандал между Турция и Холандия се разрази вчера, след като Хага обяви, че няма да позволи на външния министър Мевлют Чавушоглу да участва на мероприятие в Ротердам във връзка с референдума в Турция. Още в петък местните власти в Ротердам забраниха да се проведе мероприятието. След решението на холандските власти турският президент Реджеп Ердоган нарече холандците "нацисти и фашисти". В Холандия крайнодесни политици се обявиха за експулсиране на турския посланик. Вчера вечерта холандските власти използваха сълзотворен газ срещу протестиращи турци до консулството на Турция в Ротердам, където бяха засилени мерките за сигурност. Кметът на града дори обяви извънредно положение.

Германия и Австрия също обтегнаха отношенията с Турция, тъй като не желаят турски политици да прехвърлят кампанията за референдума на територията им.

Снимка 282944

Източник: ЕПА