Още една област в Полша - Долна Силезия, забрани изгарянето на въглища за домашно отопление и наложи ред ограничения за горенето на дърва и на използването на пернишки печки и кюмбета и други източници на силно въздушно замърсяване. Забраната не е моментална, а постепенна и някои мерки ще се въведат през 2028 години.

Това коментира в профила си във Фейсбук бившият служебен министър на екологията Юлиян Попов.

Поне 15 страни в глобален алианс за спиране на въглищата до 2030-а

Поне 15 страни в глобален алианс за спиране на въглищата до 2030-а

Алиансът има за цел да има 50 члена до 2018 г.

Според него, съществуващите инсталации вероятно ще си останат на доизживяване. Забраната е резултат на много силна гражданска кампания и политическо осъзнаване. Подобни забрани никак не са лесни, защото рязкото им въвеждане удрят най-бедните.

Затова въвеждането им трае много години и изисква широка гражданска нетърпимост, но и гражданско съгласие за мерки, които са непопулярни за много хора.

"За Земята" отсече: Въглищата няма как да останат енергоизточник в бъдеще

"За Земята" отсече: Въглищата няма как да останат енергоизточник в бъдеще

Зоват "да хванем правилния влак"

Днес въздухът в София, Пловдив, Хисаря и други градове е много мръсен. Мръсен е и на места в Германия и на много места в Полша. Въпросът е ще се съгласим ли, че въглищата и мокрите дърва трябва веднага да бъдат забранени? Ще се съгласим ли, да не бъдат внасяни стари коли? Ще се съгласим ли сградите да се санират поне частично с пари на данъкоплатеца? И ще се съгласим ли всяка кола, която не отговаря на стандартите да бъде спирана от движение, независимо колко важна е тя за малкия бизнес на шофьора?

Ще се съгласим ли също така да финансираме печки с пелети за енергийно бедните? И ще се съгласим ли, че е важно да наклеветим всеки съсед, който гори каквото му падне? Тези съгласия са необходими за чистия въздух.