Икономиката на САЩ се сви с 4,8% през първото тримесечие на 2020 г. Това е най-бързият спад от Голямата рецесия, съобщават "Вашингтон пост" и Националното обществено радио, позовавайки се на Министерството на търговията.

Това е първото свиване за тримесечие от 2014 г. 

В края на 2019 г. САЩ отчетоха ръст от 2,1 на сто.

Данните са индикатор, че САЩ се насочват към рецесия и се слага край на най-дългия период на икономическа експанзия в историята на страната.

Изданието отбелязва, позовавайки се на анализатори, че тепърва предстои най-лошото. През второто тримесечие вероятно ще има още по-голямо свиване на икономиката.

САЩ вече с повече жертви на COVID-19 в сравнение с войната във Виетнам

САЩ вече с повече жертви на COVID-19 в сравнение с войната във Виетнам

В САЩ са починали 58 355 души от новия коронавирус

В резултат на пандемията от коронавирус Министерството на търговията отчете 4,8 на сто понижение от януари до март на годишна база, което е най-стръмният спад от разгара на финансовата криза преди повече от 10 г.

Потребителските и бизнес разходи са рязко надолу през първата четвърт на годината, според ведомството. Първите данни показват каква е реалната картина и последиците от ограничителните мерки в борбата с коронавируса.

Ведомството отбелязва, че свиването на БВП е частично вследствие на отговора срещу Covid-19.

Потребителските разходи, които представляват около 70% от БВП - са намалели със 7,6% през първото тримесечие на 2020 г. Това е най-голямото понижение от 1980 г.

Вещаят тежка есен в САЩ, ако не се открие лечение на коронавируса

Вещаят тежка есен в САЩ, ако не се открие лечение на коронавируса

"Неизбежно е да имаме завръщане на вируса"

Въпреки че американците заливат хранителните магазини, за да се снабдят с храна и провизии, това не е достатъчно да покрие загубите от блокирането на повечето сектори на американската икономика.

За сравнение през последното тримесечие на 2008 г. икономиката на САЩ се сви с -8,4 на сто, а през третото тримесечие на 2001 г. с -1,7%, припомня Националното обществено радио.

Пандемията от коронавирус вероятно ще предизвика най-дълбоката рецесия в САЩ от Голямата депресия.

Миналата седмица Департаментът по труда съобщи, че рекордни 26 милиона работни места са изгубени в САЩ само за 5 седмици.