Икономиката на Швеция ще се свие с 4% тази година заради епидемията от коронавирус, която удари доставките и търсенето. Това обяви финансовият министър на скандинавската страна Магдалена Андерсон, цитирана от "Ройтерс".

Правителството въведе мерки, включително субсидии за намаляване на работните часове, данъчни отстъпки, гаранции за заеми и улесни правилата за получаване на помощи. Въпреки това Андерсон предупреди, че предстоят тежки времена.

По думите й от финансовата криза преди десетилетие страната не е изпитвала подобно забавяне на икономиката и увеличение на безработицата.

"Икономическата криза ще засегне всички нас", предупреди министърът.

Свиването на икономиката на Швеция се очаква да бъде като по време на финансовата криза през 2009 г., когато бяха отчетени -4,2% - най-големият спад от повече от 50 г.

Но Андерсон се надява на бързо възстановяване, като прогнозата е за 3,5% ръст през 2021 г.

Рекордни 36 800 шведи са останали без работа през март, което е 10 пъти повече от същия месец миналата година.

Правителството очаква да се увеличат разходите през тази година с 8,35 милиарда долара.

В Швеция има повече от 4000 души с коронавирус, 146 души са починали, а 16 са се възстановили. 

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 697 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 33 000. Регистрирани са случаи в 203 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 800 000 случая и над 38 000 починали в 178 държави, възстановили са се повече от 170 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".