Има ли някаква възможност Доналд Тръмп да остане в Белия дом? Вчера той обяви, че адвокатите му ще представят път към победата.

Том Халс от "Ройтерс" пише, че стратегията на американския лидер, с която атакува легитимността на проведените избори, изглежда се фокусира върху убеждаването на републиканските законодатели да отхвърлят резултатите от вота в щатите, спечелени от кандидата на демократите Джо Байдън.

Лара Тръмп обмисля да се кандидатира за сенатор

Лара Тръмп обмисля да се кандидатира за сенатор

Лара Тръмп, омъжена за втория най-голям син на държавния глава, Ерик

За да успее, Тръмп ще трябва да преодолее сериозни правни пречки, обществено неодобрение и да убеди законодатели в най-малко три щата да нарушат демократичните норми.

Повечето експерти по изборно право смятат, че шансовете Тръмп да остане президент са изключително малки. Но законите никога не са били тествани по този начин.

Байдън печели в Избирателната колегия с комфортна преднина от 306 срещу 232 електорални гласа. Процесът по потвърждаване на победата му обаче ще се проведе през следващите седмици. Електорите, лоялни на партиите, обещават да подкрепят кандидата с най-много гласове в техния щат.

Обикновено щат изпраща републикански или демократични електори на базата на кандидат, който е спечелил народния вот. Електорите се събират на 14 декември за официално избиране на президент. След това резултатите се изпращат на Конгреса за преброяване на 6 януари. На 20 януари настоящият президентски мандат приключва и започва новият.

Какво се случва със заведените от Тръмп съдебни дела?

Какво се случва със заведените от Тръмп съдебни дела?

За да спечели изборите, Доналд Тръмп трябва някак си да обърне 38 електорални гласа

Отлагане или блокиране на процеса по потвърждаване на резултатите в щат може потенциално да открие възможност пред местните законодатели да назначат електори, които обещават да гласуват за Тръмп, дори и в щати, където Байдън е спечелил народния вот.

Обикновено държавният секретар на щата или губернаторът потвърждават резултатите. Щатските законодатели като цяло нямат роля в процеса. Но поддръжниците на Тръмп се възползват от езика в конституцията на САЩ, в която се казва, че всеки щат трябва да назначи електори "по такъв начин, както законодателната власт може да посочи".

"Всеки трябва да запомни, че основната роля на щатските конгреси е избирането на президент", написа в "Туитър" Нют Гингрич, бивш председател на Камарата на представителите на САЩ. "Законодателният орган, а не държавният секретар, губернаторът или съдът", добави той.

Кампанията на Тръмп използва този аргумент при внасянето на съдебен иск в Пенсилвания. Според адвокати на държавния глава изборните власти в щата са иззели правомощията на законодателната власт при определянето на изборните правила. Кампанията предложи как да бъде поправено: да се позволи на контролирания от републиканците Конгрес да назначи електорите и да обяви Тръмп за победител в щата, макар че Байдън спечели народния вот.

Джулиани обвинява демократите в централно дирижирани изборни измами срещу Тръмп

Джулиани обвинява демократите в централно дирижирани изборни измами срещу Тръмп

В големите градове измамите били най-много

Това е труден правен аргумент, тъй като кампанията иска от съда да отхвърли гласовете на милиони американци заради относително малки и предполагаеми изборни нередности.

Неясен федерален закон дава още една възможност на конгресмените да назначат електори в подкрепа на Тръмп в щати, които са спечелени от Байдън. Този закон позволява на щатските законодатели да назначат електори, ако избирателите "не са успели да направят избор" в деня на гласуването. Експерти по право коментират, че законодателите могат да прокарат резолюция, в която да обявят, че на изборите е имало толкова нередности, че резултатът не може да бъде определен и след това ще пристъпят към назначаване на свои електори.

Това предимно се отнася за Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания, където законодателната власт се контролира от републиканците, докато губернаторите и държавните секретари са демократи. Би означавало, че 46 електорални гласа могат да отидат на сметката на Тръмп и той да получи повече от 270 гласа в Избирателната колегия.

"Има много причини да се мисли, че това е незаконно, неправилно и политически неизпълнимо. Но някои хора говорят за това със сигурност", коментира Пол Смит, професор в Джорджтаун и заместник-председател на Campaign Legal Center.