Премиерът на Индия Нарендра Моди обяви, че азиатската държава се е съгласила да закупи 36 бойни самолета „Рафал” от Франция, но все още трябва да бъдат договорени финансовите подробности към споразумението, цитиран от местни медии.

Моди разкри новината след разговори с френския президент Франсоа Оланд в Ню Делхи.

Според Оланд сделката е „решителна” стъпка, допълвайки, че финансовите въпроси ще бъдат изяснени през следващите дни. За първи път се заговори за сделката по време на визитата на Моди във Франция миналата пролет.

„Рафал” е голям проект за Индия и Франция. Ще изчисти пътя към безпрецедентно индустриално и технологично сътрудничество, включително „Произведено в Индия” през следващите 40 години. Очевидно ще отнеме време за съгласуване на техническите параметри в това споразумение, но ние сме в правилната посока”, изтъкна Оланд.

Стана ясно, че френски компании ще инвестират 10 милиарда долара в Индия през следващите пет години, предимно в индустриалния сектор.

В същото време Оланд говори и за ДАЕШ („Ислямска държава”). По думите му Франция и съюзниците й са готови да продължат да бомбардират терористите „отново и отново”.