Индия разкри ново оръжие за борба със замърсяването на въздуха - "антисмог оръдие", с което властите се надяват да изчистят въздуха над Ню Делхи, информира АФП.

Но защитници на околната среда смятат, че това е временно решение, тъй като няма да разреши реалната причина за проблема с въздуха.

Производителите на технологията отбелязват, че оръдието изстрелва с висока скорост фини капчици вода към замърсения въздух над индийската столица.

Огромното оръдие, което има форма на сешоар и е поставено в задната част на товарен автомобил, беше изпитано в Ананд Вихар - район в източната част на Делхи, който граничи с индустриална зона, над която често е най-замърсеният въздух в града.

Снимка 330058

Източник: ЕПА

Днес американското посолство в Индия съобщи, че нивото на фини прахови частици (PM2.5) над Ананд Вихар е 380 µg/m3, което е повече от 15 пъти над безопасния максимум според Световната здравна организация.

Оръдието, което е разработено за борба с праха от мините и строежите - струва 31 000 долара.

Правителството увери, че ако средството е успешно, ще бъде разположено по улиците на Делхи.

Производителят Cloud Tech отбелязва, че оръдието може да изстрелва към небето до 100 литра вода на минута и да прочиства 95% от замърсения въздух. Cloud Tech допълва, че са необходими 30-40 оръдия за борба със замърсяването на въздуха.

Снимка 330060

Източник: ЕПА

Но неправителствената организация "Грийнпийс" не е много впечатлена, тъй като смята, че оръдието е отвличане на вниманието от причините за замърсяването.