Влиятелният престолонаследник на Саудитска Арабия нарече върховния лидер на Иран "новия Хитлер на Близкия изток", съобщава Ройтерс.

Мохамед бин Салман коментира напрежението между двете държави в интервю за вестник "Ню Йорк таймс".

Иран показва "мускули" на САЩ, пращайки бойни кораби в Мексиканския залив

Иран показва "мускули" на САЩ, пращайки бойни кораби в Мексиканския залив

Техеран демонстрира военна мощ далеч отвъд бреговете си

Салман, военен министър на Саудитска Арабия, намекна, че трябва да се предприемат мерки за противопоставяне на експанзията на Ислямската република при аятолах Али Хаменеи в региона.

"Но ние научихме от Европа, че политическите отстъпки не работят. Не искаме новият Хитлер в Иран да повтори случилото се в Европа и в Близкия изток", подчерта принцът.

Забравете за разоръжаване на "Хизбула", отсече Иран

Забравете за разоръжаване на "Хизбула", отсече Иран

Иран ще играе активна роля за трайно "спиране на огъня" в Сирия

Този месец напрежението между двете държави ескалира, след като премиерът на Ливан Саад Харири, съюзник на Рияд, подаде оставка по време на визита в монархията. Той позова решението си на влиянието на подкрепяната от Иран групировка "Хизбула" в Ливан. Впоследствие Харири обяви, че ще преосмисли решението си за оставка.

"Хизбула" обвини Саудитска Арабия в агресия и подклаждане на война.

Отделно Рияд и Техеран непряко водят битка в Йемен.

Салман поясни пред американския вестник, че войната се печели от водената от Саудитска Арабия коалиция и съюзниците вече контролират 85% от територията на Йемен. Но шиитските бунтовници хуси все още контролират основните градски центрове.

По-рано Али Хаменеи нарече кралската фамилия на Саудитска Арабия "прокълнато дърво". Техеран обвинява Рияд в разпространение на тероризъм.