Иран ще предприеме всички необходими мерки, за да гарантира стабилността на петролния пазар, каза министърът на петрола Биджан Занганех. Изявлението станало след среща с венецуелския му колега Еулогио дел Пино в Техеран, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на "Шана", новинарският сайт на иранското министерство на петрола

"Ние сме подготвени за каквито и да било действия, които ще спомогнат за стабилността на петролния пазар", каза Занганех. Той заяви, че спазването от страна на членовете на Организацията на страните износителки на петрол със споразумение за ограничаване на производството на петрол е било около 98% през последните осем месеца и би се подобрило в бъдеще.

Биджан Занганех обсъди евентуалното удължаване на доставките на ОПЕК до юни 2018 г. с Дел Пино. Очакват се и разговори с други членове на ОПЕК на 4 октомври на форума на страните износители на газ в Москва.

Отделно, управляващият директор на групата "Oil Industries Engineering and Construction group" Бешад Мохамади заяви, че 4 милиона барела петрол са добити от петролното поле "Азар", което се споделя с Ирак.

Производственият капацитет в района на Азар достигна около 30 000 барела на ден, изтъква Мохамади.