Иран поиска Интерпол да издаде "червена бюлетина" за Доналд Тръмп и 47 други длъжностни лица за тяхната роля в убийството на Касем Солеймани миналия януари, заяви говорителят на съдебната власт Голам Хосейн Есмайли, цитиран от РТ.

"Искането за издаване на "червена бюлетина" за 48 души, замесени в убийството на мъченик Солеймани, включително президента на САЩ, както и командири и служители в Пентагона и сили в региона, беше предадено на Интерпол", каза Есмайли на пресконференция в Техеран във вторник. "Ислямска република Иран гледа много сериозно на преследването и наказанието на издаващите заповедите и екзекуторите", добави той.

Според Международната организация, нейната "червена бюлетина" е "искане до органите на реда по целия свят да намерят и временно да арестуват лице в очакване на екстрадиция, предаване или подобно съдебно производство". Интерпол отбелязва, че това не е заповед за арест.

Във вторник по въпроса говори и иранският министър на разузнаването Махмуд Алави, който заяви, че Иран е подготвил 1000 страници документи, за да сезира Международния наказателен съд, за да докаже, че срещу генерал Солеймани е използван държавен тероризъм. Той също така обеща "сериозно отмъщение в подходящото време".

Интерпол отказва на Иран, няма да пуска Тръмп за международно издирване

Интерпол отказва на Иран, няма да пуска Тръмп за международно издирване

Това противоречи на вътрешните правила на организацията

Висшият ирански генерал Касем Солеймани бе убит при американски удар с безпилотни летателни апарати на 3 януари 2020 г. по време на посещението си в Багдад. Агнес Каламар, специалният докладчик на ООН за извънсъдебни или произволни екзекуции, определи покушението като "незаконно" и "гвоздей в ковчега на международното право".

Иран вече поиска помощ от Интерпол за арестуването на Доналд Тръмп и 35 други длъжностни лица по "обвинения в убийства и тероризъм" през юни миналата година. Интерпол обаче отхвърли искането, като се позова на устава си, който му забранява да предприема "всякаква намеса или дейности с политически, военен, религиозен или расов характер".

Висши ирански служители, включително президентът Хасан Рохани, многократно са обещавали да отмъстят за убийството на генерал Солеймани.

Доналд Тръмп ще напусне поста си на 20 януари и Иран изрази надежда, че краят на неговото президентство може да означава, че той може да бъде изправен пред съда.

Хиляди в Близкия изток зоват за отмъщение 1 г. от убийството на Касем Солеймани

Хиляди в Близкия изток зоват за отмъщение 1 г. от убийството на Касем Солеймани

Хиляди иракчани се събраха на демонстрация