Министърът на външните работи на Иран Мохамед Джавад Зариф заяви, че Великобритания, Франция и Германия са проявили "расизъм" със задействането на механизма за разрешаване на спорове към ядрената сделка от 2015 г., информира АФП.

В реч по телевизията в Техеран Зариф заклейми "заблудата", че "само невинните" могат да спечелят от международното право.

Рохани предупреди, че демокрацията в Иран е под заплаха

Рохани предупреди, че демокрацията в Иран е под заплаха

Умерените консерватори на държавния глава Хасан Рохани и реформистките им съюзници влязоха в спор със Съвета на пазителите

На фона на "повтарящите се нарушения от страна на САЩ и Европа, Иран няма право да използва член 36 (от договора), въпреки че няколко пъти писмено уведоми европейските представители", каза Зариф, но не обясни как Иран е бил ощетен.

"Не приемаме такъв расизъм", добави той.

На 14 януари Великобритания, Франция и Германия съобщиха, че ще задействат механизма за спорове към член 36 от договора, но отбелязаха, че ще продължат да изпълняват договореностите.

Преди дни шефът за външната политика на ЕС Жозеп Борел обяви, че удължава срока на механизма за уреждане на спорове по ядрената сделка с Иран от 2015 г

Иран нахока САЩ за "нечовешкото" им отношение към негови граждани

Иран нахока САЩ за "нечовешкото" им отношение към негови граждани

След депортирането на ирански студент, въпреки че е имал валидна виза