Иран разкритикува остро "незаконното и нечовешкото" отношение към негови граждани от страна на американски гранични служители по сигурността, след като се появиха информации, че студент е бил депортиран, въпреки че е имал валидна виза, съобщава "Франс прес".

"Такива абсолютно дискриминационни мерки, които се случват само във връзка с расата, националността или религията на хората, са в противоречие с международните закони и принципи, свързани с човешките права", изтъкна говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави.

"Тези лица бяха разпитвани от граничната сигурност на Америка заради техните политически възгледи и убеждения и в техните профили в социалните мрежи беше проникнато насила", допълни говорителят.

Американските медии съобщиха в понеделник, че на ирански студент, който се е отправял към университет в Бостън, му е била отменена визата на летището и е бил депортиран от имиграционни служители.

Напрежението между Техеран и Вашингтон се засили неимоверно, след като при удар с дрон на САЩ беше убит иранския генерал Касем Солеймани в Багдад на 3 януари.

Иран отвърна пет дни по-късно, като изстреля десетки ракети срещу военни бази в Ирак, в които са разположени американски войски.

Техеран все още беше в пълна бойна готовност часове по-късно, когато противовъздушната му отбрана по погрешка свали украински пътнически самолет, убивайки всички 176 души на борда.

"Тези действия срещу иранците са в съответствие с политиката на враждебност и омраза на американския режим срещу Иран... каот сега се проявяват в тормоз към иранците по границите на Америка", изтъкна още Мусави.

Говорителят предупреди, че САЩ могат да се сблъскат с действия "чрез органи за защита на човешките права", без да предоставя подробности.