Иран притежава пълен контрол върху Персийския залив, а военноморските сили на САЩ нямат работа там. Това обяви Ализера Тангсири, който е главнокомандващ на флота на Иранската революционна гвардия.

Изявлението идва във време, когато Техеран намекна, че може да предприеме военни действия в Персийския залив, за да блокира износа на петрол от други близки държави в отговор на санкциите на САЩ, които са предназначени да прекратят продажбата на петрол.

Вашингтон поддържа военен флот в Персийския залив, който защитава петролните морски маршрути.

Тангсири заяви още, че Иран имал пълен контрол върху Персийския залив, а също и върху Ормузкия проток, който води към него. Затварянето на пролива може да бъде най-прекият начин за блокиране на корабоплаването.

"Ние можем да гарантираме сигурността на Персийския залив и няма да има нужда от присъствието на нашественици като американците и другите страни, чийто дом не е тук", допълни той.

Напрежението между Иран и Съединените щати ескалира, след като Доналд Тръмп излезе от ядреното споразумение между Иран и световните сили през 2015 година и повторно наложи санкции.

Висши официални лица от САЩ заявиха, че имат за цел да намалят износа на Иран на петрол до нула.

Върховният ирански лидер Али Хаменеи заяви миналия месец, че подкрепя идеята, че ако на Иран не бъде разрешено да изнася петрол, тогава никоя държава не би трябвало да изнася петрол от Персийския залив.