Иран освободи танкера, плаващ под южнокорейски флаг, който беше задържан преди три месеца в Персийския залив. За това съобщиха от външното министерство в Сеул, цитирани от ДПА.

Корабът си тръгна безопасно днес, обявиха от южнокорейското ведомство и добавиха, че капитанът на петролния танкер Hankuk Chemi също е освободен.

Припомняме, Иранската революционна гвардия задържа танкера през януари. Техеран мотивира действията си с твърдението, че от кораба изтича нефт и по този начин се замърсява Персийският залив.

Иран съобщи, че членовете на екипажа са били освободени през февруари.

Иран задържа танкер под южнокорейски флаг

Иран задържа танкер под южнокорейски флаг

Корабът е задържан заради "рискове за околната среда"

Инцидентът стана на фона на ескалиращото напрежение между двете страни заради ирански банкови сметки, замразени в Южна Корея в резултат на американските санкции срещу Техеран. Иранските държавни медии твърдят, че става въпрос за милиарди замразени "петролни пари".

Заливът стои в центъра на неразрешен конфликт между Иран и няколко западни държави, най-вече САЩ, довел до няколко подобни инцидента, особено в Ормузкия проток, който се намира между Персийския и Оманския залив. Това е един от най-важните маршрути за корабоплаване в световен мащаб. Почти една трета от световния износ на петрол се осъществява именно през този проток.