Санкциите нямат ефект върху армията. Това заяви Хюсеин Ханзади, бригаден генерал от иранската армия, цитиран от ИРНА. 

По думите му, такива мерки са налагани на Иран от победата на Ислямската революция, но досега не са били ефективни. 

Армията не само не е била засегната от санкциите, но тези ограничения са помогнали на развитието през годините. 

Махмуд Мусави, заместник-командир на редовната армия на Иран, обяви по-рано, че въоръжените сили са готови да защитят петролните танкери на страната срещу всякакви заплахи. 

Армията на Иран готова да брани петролните танкери срещу всякакви заплахи

Армията на Иран готова да брани петролните танкери срещу всякакви заплахи

Основната заплаха разбира се са САЩ

По-рано Иран заплаши, че ще реагира на санкциите на САЩ срещу неговия износ на петрол чрез затварянето на Ормузкия проток, стратегическия воден път, свързващ производителите на суров петрол в Близкия изток с важните световни пазари.

След налагането на втория пакет от американски санкции на 5 ноември, иранският президент Хасан Рохани се зарече да продължи продажбата на петрол въпреки "незаконните и несправедливи" ограничения.

САЩ възобновиха санкциите, насочени към петролния, банковия и транспортния сектор на Иран, и заплашиха с повече действия, за да се спрат това, което Вашингтон нарича политиката "извън закона", а Техеран определят действията като икономическа война и обещаха да се противопоставят.

Мерките са част от по-широкото усилие на Доналд Тръмп да ограничи ракетните и ядрените програми на Техеран и да намали влиянието на Ислямската република в Близкия изток, както и подкрепата им в Сирия, Йемен и Ливан.

През май Тръмп изтегли страната от ядреното споразумение с Иран, сключено през 2015 г. между него и световните сили.