Бразилските здравни власти искат налагане на блокади и полицейски час в цялата страна, предаде АП. Причината е натиск над болниците поради твърде много новозаразени и починали.  COVID-19 все още отнема над 1000 живота всеки ден в страната. "Настъпването на пандемията в няколко щата доведе до срив здравните системи и донесе непосредствен риск от разпространението на заболяването във всички региони на Бразилия," заяви Бразилският национален съвет на здравните секретари в отворено писмо, публикувано в понеделник, добавяйки, че нацията преживява най-лошия момент от началото на пандемията.

Той също така цитира бавния темп на ваксинационната програма. По-малко от 4% от населението на Бразилия е ваксинирано срещу COVID-19. 

Столицата на Бразилия е под 24-часова COVID блокада

Столицата на Бразилия е под 24-часова COVID блокада

За да се овладее разпространението на вируса

Миналата седмица беше най-смъртоносната от Бразилия от началото на пандемията с 8 244 смъртни случая от вируса. Почти 260 000 души са починали от болестта в южноамериканската държава.  В писмото от съвета, който представлява 27-те държавни секретари по здравеопазване, се предлагат блокади в градовете, където няма свободни легла за интензивни отделения и полицейски час между 20:00 и 6 сутринта в останалата част.

Столицата на Бразилия влезе в двуседмично блокиране в неделя и поне осем щата въведоха полицейски час през изминалата седмица поради нарастването на случаите и смъртните случаи от вируса.

"Това, което хората най-много искат, е да работят", настоя президентът Жаир Болсонару при посещение в североизточна Бразилия в петък, дни след като Бразилия отчете над 250 000 починали. Той заплаши да прекрати федералната помощ за спешна пандемия на държавите, прибягващи до блокиране. "Оттук нататък губернаторите, които затворят своите щати, ще трябва да осигурят своя спешна помощ", каза Болсонару.

Известният скептик на пандемията, бе подложен на критики за липсата на мерки за борба с вируса, който сам преболедува и натиск да се въведе масовата имунизация.

Бразилия с над 251 000 жертви, здравни експерти винят Болсонару

Бразилия с над 251 000 жертви, здравни експерти винят Болсонару

Скок на заболели, 12 щата се борят с тежка втора вълна