Призовават да се забрани достъпът на лидера на Партията за независимост на Обединеното кралство (UKIP) Джерард Батън до Европейския парламент за месец заради "провокативен" език, пише "Гардиън".

Евродепутатът от Шотландската национална партия Алин Смит писа до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Смит призовава да се наложат санкции, след като Батън нарече британски политици "предатели и колаборационисти" в реч, в която той също сравни евролидерите с Адолф Хитлер.

В писмото до Таяни шотландският евродепутат призовава правилата на Европейския парламент да бъдат затегнати, за да се предотврати злоупотреба от тези, които подвеждат обществеността с "капка по капа най-лошия вид дезинформация".

Батън се възползва от споразумение с крайнодясната група Европа на нациите и свободата. Той и още двама евродепутати от британската партия се присъединиха към крайнодясната група през януари, след като скъсаха с бившия лидер Найджъл Фараж заради посоката на партията. Батън е говорителят за Брекзит на Европа на нациите и свободата, което му гарантира място на дебатите с евролидерите.

Свършено е с ЮКИП, ако приемете крайнодесен активист, предупреди Фараж

Свършено е с ЮКИП, ако приемете крайнодесен активист, предупреди Фараж

Да се превърне в "някакъв вид протестна партия от улицата"

Фараж напусна Партията за независимост на Обединеното кралство, но продължава да води друга евроскептична група в парламента Eвропа на свободата и пряката демокрация.

По време на реч Батън нападна Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние.

Манфред Вебер: Брекзит е катастрофа, Джерард Батън: Изхвърлете ни!

Манфред Вебер: Брекзит е катастрофа, Джерард Батън: Изхвърлете ни!

Дискусии в ЕП...

"Вие направихте това, което Филип II Испански, което Наполеон, което кайзер Вилхелм и Хитлер не успяха да направят. Вие поставихте Великобритания на колене без нито един изстрел. Но вие нямаше да успеете да направите тези неща без мълчаливото одобрение на предателите и колаборационистите в британския парламент и британската политика", обяви той.

След отправената към него критика Батън написа в "Туитър", че не е "осмивал Юнкер или Барние, а е признал постижението им".

Съюзник на Фараж: Чернокожите мъже са свързани с насилие заради високия тестостерон

Съюзник на Фараж: Чернокожите мъже са свързани с насилие заради високия тестостерон

Блейклок смята, че хранителните банки трябва да бъдат премахнати