125 000 християни са избягали от Ирак заради "Ислямска държава". За това предупредиха местни християнски лидери, които припомнят, че иракската църква е сред най-старите в света, съобщават световните информационни агенции. 

Те са били подлагани на гонения и изтребление от джихадистите. 

Християнската общност е намаляла с 80% след свалянето от власт на Саддам Хюсеин през 2014 година. 

Много от избягалите не искат да се завърнат, въпреки изтласкването на ДАЕШ през 2017 година, тъй като домовете им са разрушени. 

Иракските християни обвиняват западните лидери в политкоректно говорене, заради което страда общността им. 

Тези, които остават в Ирак, рискуват живота си, предупреждават те. 

Широкоразпространено преследване на християни, понякога граничи с геноцид, продължава в някои части на Близкия изток. Това е довело до масово изселване през последните две десетилетия.

Това се казваше в доклад, поискан от външния министър на Великобритания Джереми Хънт, оповестен в началото на май.

Милиони християни в региона са били принудени да напуснат домовете си, мнозина са избити, отвлечени, дискриминирани и затворени, пише в доклада. В него също се подчертава ширеща се дискриминация в Югоизточна Азия, Субсахарска Африка и Източна Азия, което често е подтиквано от държавен авторитаризъм.

"Неудобната истина", пише в изследването, е, "че мнозинството (80%) преследвани религиозни вярващи са християни".

Преследването на християни в Близкия изток граничи с геноцид

Преследването на християни в Близкия изток граничи с геноцид

Милиони християни в региона са били принудени да напуснат домовете си

Някои лидери в Близкия изток са обвинявани в толериране или подстрекаване към преследване на християни. Като пример се посочва управляващата партия на Турция, Партия на справедливостта и развитието, която очерня християните.

Докладът показва, че преди век християните са представлявали 20% от населението на Близкия изток и Северна Африка, но сега са под 4% или 15 милиона души.

В държави като Алжир, Египет, Иран, Ирак, Сирия и Саудитска Арабия ситуацията с християните и другите малцинства е достигнала тревожно ниво.