От полицията в Ню Йорк обявиха, че сред жертвите на терористичния акт в Манхатън вчера са петима аржентинци, един германец и двама американци.

Общо 14 души са били откарани за лечение в болница, от които двама са починали, четирима са били в критично състояние и осем души са получили сериозни наранявания.

Общо при атаката загинаха 8 души и 12 бяха ранени.

Терористът от Ню Йорк се радикализирал в САЩ, бил свързан с ДАЕШ

Терористът от Ню Йорк се радикализирал в САЩ, бил свързан с ДАЕШ

"Той е извратен страхливец"

В и около пикапа, който терористът използва за извършването на атаката, са били открити множество ножове, както и два имитационна пистолета.

"Изглежда, че г-н Саипов е планирал това в продължение на седмици. Той го е направил в името на "Ислямска държава", изтъкнаха от нюйорската полиция.

Губернаторът на щата Ню Йорк отбеляза, че не е получил телефонно обаждане от президента Доналд Тръмп, но това не го притеснявало. Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио също коментира по темата, като каза, че изобщо не е притеснен, че не се е чул с Тръмп.

От полицията обявиха, че Саипов никога не е бил обект на разследване от страна на ФБР, но може да е бил разследван от други институции.

"Той може да е имал връзки с лица, които са били обект на разследване, макар че той самият не е", уточниха от полицията.

Ислямска държава зад нападението в Ню Йорк

Ислямска държава зад нападението в Ню Йорк

Терористът оставил бележка

Бил де Блазио посочи, че животът в града продължава. Той отдаде почит на шестте чуждестранни жертви, като подчерта, че "те сега са нюйоркчани".

"Ние разбираме, че това беше атака срещу нашите ценности", коментира кметът, допълвайки: "Това беше опит да се пречупи духът ни. Но като опит да пречупи духа ни той се провали."

Де Блазио заяви, че маратонът на Ню Йорк, насрочен за неделя, ще се проведе, като ще бъдат предприети допълнителни мерки за сигурност.

Уточнява се, че намерените бележки на узбекския терорист са написани на арабски език. Същността от написаното в бележките била, че "Ислямска държава" щяла да бъде вечна.

Тръмп в началото на заседанието на правителството нарече терориста "животно".

Мъж гази и стреля по пешеходци в Ню Йорк
Обновена

Мъж гази и стреля по пешеходци в Ню Йорк

Нападателят е задържан