Испания е в хватката на първата си гореща вълна за годината, като се очаква температурите в части от запад и юг да достигнат 44 градуса, съобщава "Гардиън".

Горещите вълни - дефинирани като поне три последователни дни с температури над средните, регистрирани за юли и август от 1971-2000 г. - стават все по-чести и започват по-рано, според Aemet, испанската метеорологична служба. "Сблъскваме се с необичайно високи температури за юни", каза Рубен дел Кампо, говорител на Aemet.

Очаква се горещата вълна, резултат от антициклона Алекс и масата от много горещ въздух над Северна Африка, да продължи поне до вторник и е третата най-ранна в историята. Последният път, когато гореща вълна пристигна толкова рано, е през 1981 г.

Следва най-горещият май в историята, с температури миналия месец с три градуса над средните.

Aemet изчислява, че глобалното затопляне означава, че лятото в Испания започва между 20 и 40 дни по-рано, отколкото преди 50 години. Има 10 юнски горещи вълни от 1975 г., пет от тях са от 2011 г. и, ако приемем, че тази продължава три дни, през последните 12 години ще има гореща вълна през юни на всеки две години.

Миналата година бе най-горещата и суха в Испания, като температурите достигнаха рекордните 47,4 градуса в Монторо в южната провинция Кордоба. Като цяло в цялата страна средната температура е с 0,5 градуса над средната за 1981-2010 г. И 2021 г. е последната от поредица от горещи години.

"За първи път виждаме осем последователни години с температури над средните", каза Дел Кампо. "Има ясна тенденция да стават все по-горещи."

Тези горещи години не са съпоставени със студени. През последните 10 години са регистрирани само 14 изключително студени дни в сравнение със 146 изключително горещи.

С малко време, за да се аклиматизират към обичайните температури в средата на лятото, хората са изложени на по-голям риск от топлинен удар, виене на свят и главоболие. Също така ще бъде по-трудно да се заспи, с нощни температури от 25°C или в някои райони 30°C, известни като "адски нощи".

Проучване, проведено миналата година в градове в Испания, Португалия, Франция и Италия, разкри връзка между смъртността и високите нощни температури.

Министерството на здравеопазването на Испания предупреди хората да стоят на закрито колкото е възможно повече и да избягват физически упражнения през най-горещата част от деня. Хората също са призовани да пият много вода и да избягват алкохола.

Евакуираха 7000 души заради горски пожар в Южна Испания

Евакуираха 7000 души заради горски пожар в Южна Испания

Трима пожарникари са ранени