Испания ще получи 140 милиарда евро от фонда за възстановяване на ЕС, одобрен от 27-те страни членки след почти петдневни интензивни преговори, обяви испанският премиер Педро Санчес, цитиран от "Ройтерс".

Малко повече от половината пари за Испания, 72,7 милиарда евро, ще бъдат във формата на грантове, а останалите в заеми, поясни Санчес.

Той определи сделката като голям успех за Европа и Испания.

Европа положи основата за отговор на коронавирус кризата без да изгубва погледа си към утре, обяви Санчес.

Министър-председателят каза, че ще използват парите за цифрово трансформиране на икономиката, за преход към по-зелени енергийни източници и образование.

Испания и Италия, най-тежко засегнатите от пандемията държави от ЕС, са основните реципиенти. Италия ще получи над 200 милиарда евро.

Франция обяви, че ще получи 40 милиарда евро субсидии като част от пакета. Правителството отбеляза, че ще разкрие повече подробности за плана за възстановяване на 24 август.

Лидерите на 27-те страни членки постигнаха историческо споразумение от 750 милиарда евро за възстановяване от пандемията, отнела живота на 135 00 души в Общността.

Фондът за възстановяване, който е съставен от 390 милиарда евро безвъзмездна помощ и 360 милиарда евро заеми, ще бъде прикрепен към Многогодишната финансова рамка (2021-2027) от 1,074 трилиона евро. Евролидерите договориха финансов пакет от общо 1,82 трилиона евро.