Испанските депутати гласуваха за удължаване на извънредното положение за последен път до 21 юни, информира АФП.

За шести път мярката е удължавана, което означава, че ограниченията ще останат в сила, въпреки че значително са разхлабени от началото на блокадата в средата на март.

155% увеличена смъртност отчита Испания в първата седмица на епидемията през април

155% увеличена смъртност отчита Испания в първата седмица на епидемията през април

Между 18-24 май смъртността вече е на същото ниво като година по-рано

В продължение на няколко месеца правителството ограничи свободното движение и буквално принуди близо 47 милиона испанци да си останат предимно по домовете в борбата с пандемията от коронавирус, която отне живота на 27 000 души в Испания.

Въпреки че лявата коалиция на премиера Педро Санчес има малцинство в 350-местния парламент, решението за ново удължаване на извънредното положение беше прието след споразумение с няколко по-малки партии.

177 депутати гласуваха в подкрепа на предложението, 155 се обявиха против, а 18 се въздържаха.

Испания планира отваряне на границите за туристи от 22 юни

Испания планира отваряне на границите за туристи от 22 юни

По-рано Мадрид беше посочил 1 юни като датата на отваряне на границите за туризъм

Макар че епидемията в Испания е под контрол, около 60 души са починали през последната седмица, правителството настоя за удължаване на мярката.

Иначе Санчес изрази надежда да се нормализира свободното движение и Испания да отвори границите си за международни туристи от 1 юли.

Ние наложихме едни от най-строгите ограничения в Европа и на Запад. Ужасно трудно е, но невероятно ефективно, каза премиерът пред депутатите. Но десните бързо отвърнаха и го обвиниха в некомпетентност.

"Вие сте неспособни да спасите човешки живот и не защитихте икономиката, засегнала хиляди хора", заяви Пабло Касадо, лидер на Народната партия.

Лидерът на "Вокс" Сантяго Абаскал обвини Санчес в "престъпна небрежност", която е причинила смъртта на "десетки хиляди испанци".

Близо 3 млн. души в Испания са загубили работата си заради пандемията

Близо 3 млн. души в Испания са загубили работата си заради пандемията

Най-засегнатите области са Каталуния, Мадрид и Андалусия

Но премиерът ги предупреди да не подбуждат омраза.

"Отровата на омразата е най-вредна", подчерта Санчес и даде за пример безредиците в САЩ след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд в ръцете на полицията.

"Ние можем да видим това в САЩ и ние не искаме да се случва тук", каза премиерът.