Испания затвори за кратко въздушното пространство над североизточната си област Каталуния и три други региона заради очаквано прелитане на отломки от китайска ракета, съобщава "Ройтерс".

"Поради риска, свързан с преминаването на космическия обект CZ-5B през испанското въздушно пространство, полетите са напълно ограничени от 09:38 ч. до 10:18 ч. в Каталуния и други общини", информираха в Туитър куталунските власти за извънредни ситуации.

Long March 5B (CZ-5B) - най-мощната китайска ракета, беше изстреляна на 31 октомври от Южен Китай, за да достави последния модул на китайската космическа станция, която в момента се изгражда.

Докато гравитацията притегля ракетата обратно към Земята, се очаква по-голямата част от нея да изгори при повторното навлизане в атмосферата. Има обаче опасения, че могат да останат значителни по големина отломки.

Службата на Европейския съюз за космическо наблюдение и проследяване съобщи, че отломките най-вероятно ще навлязат отново в земната атмосфера в средата на Атлантическия океан и ще се приземят в морето. Тя обаче предупреди, че Северна Испания и Португалия, както и Южна Италия също попадат в потенциалната траектория на ракетата.

Статистическата вероятност за удар върху земята в населени места е ниска, успокоиха от службата. "Тези прогнози обаче са несигурни и по-добра оценка ще бъде възможна едва малко преди повторното навлизане в атмосферата".

Това беше четвъртият полет на ракетата Long March 5B от първото ѝ изстрелване през май 2020 г.

Тогава фрагменти от ракетата паднаха в територията на Кот д'Ивоар и нанесоха щети по няколко сгради в западноафриканската държава.

Отломки от втория полет на ракетата паднаха в Индийския океан, а останки от третия - в морето Сулу край Филипините.

Повторното навлизане на ракетата в атмосферата е обичайна международна практика, заяви говорителят на китайското външно министерство Джао Лиджиан на редовен брифинг днес в отговор на въпрос дали Китай е предприел мерки за намаляване на рисковете.