Испанският посланик в Белгия е освободен от поста на фона на информация, че той често е отсъствал от работа и е „злоупотребявал” с позицията си, съобщава БиБиСи.

Официално не се представя причина за отзоваването на Игнасио Мателанес Мартинес.

Обаче една новинарска агенция, позовавайки се на официален доклад, съобщава, че „отсъствие и нежелание за работа” на посланика са довели до „парализиране” на посолството.

Мартинес не е коментирал твърденията.

Говорител на външното министерство каза пред Europa Press, че докладите за инспектирането на работата са конфиденциални и че не може да даде коментар.

Според агенция Spanish Europa Press официално разследване на външното министерство показва, че е имало „много сериозни пропуски” в работата на посолството. Дипломатическата мисия „изглежда не е изпълнява основните си функции...ситуация, която може да се припише на стила на управление на ръководителя на мисията (господин Мартинес)”.

Подчертава се още, че в посолството е имало недоверие, липса на комуникация и напрежение, което е било продиктувано от „страх, заплахи и конфронтация” от страна на посланика.

Това е довело до висок брой на служителите в посолството, страдащи от депресия.

Източник от дипломатическата мисия заявил пред вестник „Гардиън”, че посланикът ходил на работа за по един час – от 11 до 12 часа.