Японският премиер Шиндзо Абе започва официално посещение в Иран в сряда, по време на което той ще се срещне с президента Хасан Рухани, както и с лидера и духовен лидер на Ислямската република, аятолах Али Хаменей. Това е първото пътуване на глава на японското правителство към Иран от 1978 г. насам, припомня ТАСС.

Посещението също е посветено на 90-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Токио и Техеран. Самият Абе заяви, че по време на посещението си в Иран очаква да засили приятелските си отношения с тази страна. 

Иран: САЩ не могат да очакват да останат в безопасност

Иран: САЩ не могат да очакват да останат в безопасност

Зариф обясни, че "който започне война с нас, няма да е този, който я завършва"

В навечерието на посещението министър-председателят на Япония проведе телефонни консултации с висшето ръководство на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Като посредник

По време на посещението си в Япония миналия месец Тръмп заяви, че се интересува от намерението на премиера Абе да играе ролята на посредник между САЩ и Иран. Стопанинът на Белия дом припомни, че лидерите на Япония и Ислямска република Иран са в добри отношения.

ЕС не прави нищо за спасяване на ядрената сделка, недоволства Иран

ЕС не прави нищо за спасяване на ядрената сделка, недоволства Иран

До момента не сме видели практически и конкретни стъпки

Според "Киодо", въпросът за пътуването на Абе в Иран е бил обсъден по време на разговора му в Токио със съветника на президента на САЩ за националната сигурност Джон Болтън на 24 май. Преди това на 16 май Абе се срещна в Токио с ръководителя на иранското външно министерство Мохамед Джавад Зариф.

Предполага се, че премиерът на Япония може да стане посредник в подобряването на отношенията между Техеран и Вашингтон, които са се влошили след оттеглянето на САЩ от ядрената сделка.

Въпреки това някои японски експерти отбелязват, че министър-председателят на Япония би могъл да действа като посредник, ако действията на Иран са катализатор за влошаване на ситуацията. В този случай обаче ситуацията е точно обратното, защото САЩ са отменили ядрената сделка.

Нови санкции на САЩ удрят нефтохимическата индустрия на Иран

Нови санкции на САЩ удрят нефтохимическата индустрия на Иран

Най-голямата нефтохимическа компания в Иран подкрепяла финансово Революционната гваардия

Ситуацията около Иран

На 8 май Тръмп обяви оттеглянето на Вашингтон от Съвместния план за действие за иранската ядрена програма - споразумение, сключено през 2015 г., и ограничи ядреното развитие на Техеран в замяна на вдигането на съответните санкции на Съвета за сигурност на ООН и едностранни ограничения, наложени от САЩ и Европейския съюз. През ноември са възстановени американските санкции срещу аятоласите, включително и забраната за закупуване на петрол.