Кораб на италианската брегова охрана с повече от 500 имигранти, включително десетки, спасени от американските ВМС до Либия през миналата седмица, акостира на пристанище в Сицилия във вторник вечерта, информира АФП.

Само преди дни вътрешният министър на Италия Матео Салвини забрани на кораби на неправителствени организации с мигранти да акостират на италиански пристанища.

Италия иска Фронтекс в Африка, а не в морето

Италия иска Фронтекс в Африка, а не в морето

Това заяви италианският транспортен министър Данило Тонинели

Корабът Diciotti с 522 души акостира в Поцало, обявиха от Върховния комисариат на ООН за бежанците в Италия.

Те са спасени при множество операции, 42 души са спасени от удавяне и те се нуждаят от спешна медицинска помощ, пояснява агенцията.

Дузина мигранти, включително шест деца, три жени и един мъж, вече са закарани в Поцало и за тях се грижи Италианският червен кръст.

Не е ясно дали са част от групата от 41 мигранти, спасени от USNS Trenton край Либия през миналата седмица. Те бяха прехвърлени на Diciotti.

Макрон се оправда пред Конте: Не съм искал да обидя Италия

Макрон се оправда пред Конте: Не съм искал да обидя Италия

Конте потвърди плановете си да се срещне с президента на Франция

Екипажът на американския транспортен кораб също забеляза 12 тела във водата.

Намиращ се в близост кораб на организацията Sea Watch предложи помощ за транспортиране на мигрантите до италианско пристанище, но властите отказаха.

Салвини предупреди, че няма да се разрешава на кораби на неправителствени организации да стоварват "човешки товар" на италианските пристанища.

Италия мъмри посланика на Франция

Италия мъмри посланика на Франция

След като Макрон критикува политиката на Италия към мигрантите

Миналата седмица новото италианско правителство забрани на кораб на неправителствена организация с повече от 600 мигранти да акостира в Италия, което предизвика дипломатически скандал с Франция.