Италианците одобриха намаляване на броя на депутатите с 1/3, показват предварителните резултати, информира АП.

Гласуването продължи два дни. В някои региони избирателната активност достигна близо 60-75%. Армия от доброволци, облечени от главата до петите със защитно облекло, помага дори и на най-засегнатите от коронавируса да могат да упражнят правото си на глас.

Италия провежда референдум през септември за намаляване на броя на законодателите

Италия провежда референдум през септември за намаляване на броя на законодателите

Общо броят на законодателите ще бъде намален от 945 на 600

Тези, които отидоха до избирателните секции, трябваше да следват стриктни протоколи като носене на маски и спазване на социална дистанция. Възрастните хора бяха с приоритет, където имаше опашки. Също така властите осигуриха дезинфектанти.

Предварителните резултати на Министерството на вътрешните работи сочат, че 69% от италианците са казали "да" на предложените конституционни промени. Референдумът, подкрепен от Движение Пет звезди, предвижда намаляване на депутатите в долната камара от 630 на 400 и на тези в Сената от 315 на 200.

От Пет звезди твърдят, че намаляването на издутата италианска бюрокрация е в съответствие с други европейски държави, а също така ще спести десетки милиони евро годишно.

Италианците гласуват броя на депутатите и избират местна власт

Италианците гласуват броя на депутатите и избират местна власт

Гласуването продължава 2 дни

Гласоподавателите също избираха нови регионални администрации в седем италиански региона. Проведоха се и кметски избори в 1000 населени места. Изборите трябваше да се проведат през пролетта, но коронавирусът ги отложи.