Италианци от цялата страна излязоха по балконите си и запяха патриотични песни, за да повдигнат духа на фона на наложената национална блокада от тази седмица заради епидемията от коронавирус, пише "Гардиън".

В социалните мрежи се появиха клипове с пеещи италианци, след като премиерът на Италия Джузепе Конте обяви ограничения, които буквално спряха ежедневието на гражданите.

В Неапол жители изпълняваха песента Abbracciami на поп певеца Андреа Санино. В пристанищния град Салерно, Южна Италия, пък жители пееха националния химн на страната от балконите си.

Италианците също се опитват да повдигнат морала с разпространяване на лозунги като "Andrà tutto bene" ("Всичко ще бъде наред").

Милиони деца са принудени да си останат по домовете, след като властите затвориха училищата и детските градини. Мнозина започнаха да оставят бележки на съседите си да не се предават, което беше правено и в началото на епидемията в Ухан, Китай.

В социалните мрежи са публикувани и послания от Китай, с които се изразява солидарност с италианците.

Италия е най-засегната държава в Европа. Потвърдени са повече от 17 660 случая, а починалите са най-малко 1266.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".