Италия даде гражданство на неизлечимо болното британче Алфи Еванс, предаде АП.

Агенцията посочва, че решението е на външното министерство в Рим. По този начин Алфи Еванс ще може да бъде прехвърлен в болница в Италия, където лекари ще могат да продължат да се борят за живота на бебето.

Бащата на болното дете летя до Рим и на 18 април се срещна с папа Франциск. Притежаваната от Ватикана болница Бамбино Джесу вече предложи са се грижи за Алфи.

Отхвърлиха жалба на Алфи Еванс

Отхвърлиха жалба на Алфи Еванс

Папата се моли за детето

Трима специалисти вече летяха до Ливърпул, за да прегледат детето и да се запознаят с неговото състояние. Директорът на болницата заяви, че лекарите ще направят всичко възможно, за да облекчат състоянието на Алфи.

Само преди дни британският върховен съд също подкрепи решението да се изключат системите на неизлечимо болното момченце Алфи Еванс. Решението последва позицията на Европейския съд по правата на човека, който също отхвърли молбата на родителите лекарите да продължат борбата за живота на детето им.

Роденият на 9 май 2016 г. Алфи е в болница в Ливърпул от декември 2016 г.

На 15 април по време на неделната молитва "Царице Небесна" папа Франциск насочи своите мисли към "хората, като Винсент Ламбер във Франция, и малкия Алфи Еванс във Великобритания, които живеят в тежка форма на физическо увреждане, подпомагани от медицински персонал за своите първични нужди. Като увери в своите молитви, папата призова тези хора да бъдат третирани "с голяма почит към живота".