Италия и Испания заедно ще се опитат да убедят пестеливите страни членки на ЕС да подкрепят огромен финансов пакет за преодоляване на кризата с коронавируса, обяви испанският премиер Педро Санчес в Мадрид, цитиран от АФП.

Лидерите на Европейския съюз водят преговори върху план от 750 милиарда евро за подпомагане на европейските икономики да поемат негативното икономическо въздействие от пандемията от коронавируса.

Меркел обяви война на отричащия фактите популизъм

Меркел обяви война на отричащия фактите популизъм

Канцлерът изнесе реч пред Европейския парламент

Италия и Испания са сред най-засегнатите държави, но техните призиви ЕС да се притече на помощ срещат съпротивата на "пестеливата четворка" в Общността - Австрия, Дания, Холандия и Швеция.

Решение за помощта се очаква по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 17 и 18 юли. Решението трябва да бъде единодушно.

"Пестеливата четворка" от ЕС излиза с алтернатива на френско-германския план

"Пестеливата четворка" от ЕС излиза с алтернатива на френско-германския план

Рюте каза, че те също работят върху предложение

Премиерът на Испания Педро Санчес каза на пресконференция, че следващата седмица ще се срещне с колегите си от Дания и Швеция, както и с германския канцлер Ангела Меркел.

Германия и Франция подкрепиха плана на ЕС, но Берлин е резервиран при отделянето на огромни евросредства и ще играе важна роля по време на разискванията.

"С "пестеливите" ние сме в дипломатическа работа...за убеждаването им преди срещата на върха на 17 юли", каза Санчес.

На същия брифинг премиерът на Италия Джузепе Конте отбеляза, че също ще пътува до Холандия и Берлин преди срещата.

"Ние говорим за бъдещето на Европа. Без силен и координиран европейски отговор ние ще унищожим общия пазар", предупреди Конте.