След като вчера Европейската комисия взе безпрецедентно решение, с което отхвърли проектобюджета на Италия, италиански евродепутат се доближи до еврокомисаря по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси, събу едната си обувка, произведена в Италия, сложи я върху документите на европейския комисар и се развика: "Италия заслужава уважение", съобщават световни агенции.

Комисията аргументира решението си с това, че бюджетът на италианското правителство за следващата година е в разрез с европейските правила и е в нарушение на обещания от по-рано за намаляване на дефицита.

Италианският евродепутат Анджело Чока, който представлява партия "Лига", част от популистката коалиция в Италия с Движение "Пет звезди", вероятно е най-сензационният глас от тези, които се обявяват против подхода на ЕС.

След като Московиси говори против бюджета, Анджело Чока събу едната си обувка и я постави върху бележките на комисаря, след което заяви, че "Италия заслужава уважение".

"В Страсбург използвах обувката си (произведена в Италия), за да ходя върху планината от лъжи, които Московиси написа срещу нашата страна", написа евродепутатът в "Туитър".

Московиси отговори в социалната мрежа: "Тези, които смачкват текстове и решения с обувки, не зачитат правилата, институциите или демокрацията".

Според еврокомисаря, цитиран от "Политико", стореното от евродепутата не е забавно, защото е епизод, който може да постави началото на път към фашизъм.

Московиси призова европейците да останат "бдителни", защото "демокрацията е крехка ценност".

Европейският комисар смята, че епизодът с обувката е "уродлив".