Горната камара на Италия одобри нов Изборен кодекс, съобщава Ройтерс.

Законопроектът е одобрен от 214 сенатори срещу 61.

Италия близо до прокарване на нов Изборен кодекс

Италия близо до прокарване на нов Изборен кодекс

Премиерът Паоло Джентилони поиска пет вота на доверие в Сената

Законопроектът вече е одобрен в долната камара. За да влезе в сила, президентът на страната трябва да се подпише, което се очаква да стане през следващите дни.

Предложената избирателна система е в полза на партии, които сключват коалиции преди избори и се подкрепя от най-големите партии в страната. В ущърб е за партии, които искат сами да управляват, предимно такива като Движение 5 звезди.

Италианското правителство получи вот на доверие за нов Изборен кодекс

Италианското правителство получи вот на доверие за нов Изборен кодекс

Вероятно ще засегне Движение 5 звезди

Социологическите проучвания показват, че системата - смесица от мажоритарна система на относително мнозинство и пропорционално представителство - ще доведе до поделяне на гласовете между лявоцентристите, дясноцентристите и Движение 5 звезди на следващите избори през май 2018 г.

Президентът на страната Серджо Матарела призова парламента да изготви нов кодекс с цел хармонизиране на избирателната система за двете камари и за да се намали рискът от различни мнозинства в двете камари.

Всички предишни опити за реформа се провалиха, но неочаквано управляващата Демократическа партия на бившия премиер Матео Ренци сключи сделка с "Форца Италия" на Силвио Берлускони за прокарване на новия закон. Северната лига също подкрепи инициативата.