Очаква се премиерът на Италия Марио Драги в сряда да изиска ваксинирането срещу коронавирус на работещите в здравните заведения да стане задължително. Това ще бъде тест за правните граници в усилията на неговото правителство за спиране на коронавируса, предаде The New York Times, като цитира източници.

Медицинските работници, които са избрали да не бъдат ваксинирани, пораждат опасения, че тяхната позиция застрашава общественото здраве. Това предизвика и силна реакция от италианско правителство, което се бори да направи ваксинации по правилния път.

Също така, ако бъдат приети новите правила, ще се позволи на директорите на болниците да прекратят без заплащане договорите на всички работници, които отказват да си поставят ваксина.

Някои юридически анализатори твърдят, че задължителна имунизация може да наруши италианското законодателство, което гарантира редица права на гражданите.

Самият Драги също се имунизира с ваксината на AstraZeneca.

По-голямата част от страната остава под блокада, въпреки че училищата и детските градини ще отворят в административния регион Лацио 2 седмици след затварянето им. Намален е рискът от "червена зона" към "оранжева зона".

Цялата страна ще бъде поставена под "червена зона" по Великден, за да се ограничи разпространението на коронавируса.

Италия въведе 5-дневна карантина за пристигащите от България, като мярката ще е в сила от 31 март до 6 април 2021 година, съобщи Министерството на външните работи (МВнР). След изтичането й е необходимо да направят нов PCR или антигенен тест.

По същия начин ще бъдат третирани и гражданите, които в последните 14 дни преди влизането си в Италия са пребивавали или пък единствено транзитно са преминавали през: Австрия, Белгия, Кипър, Хърватия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Чехия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Унгария, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария, Андора, Княжество Монако.

Сред допусканите изключения са за транзитно преминаващите с частен транспорт, като те се задължават в срок от 36 часа да напуснат страната. Изключения има и за екипажи на транспортни средства, за граждани, които влизат в страната за период, който не надвишава 120 часа и докажат основателни причини, свързани с работа, здраве или абсолютна необходимост.