Повече от 40% е била активността на проведените днес местни избори в Молдова. Според ЦИК, в страната са гласували 41,68% от избирателите.

Избирателната активност в Кишинев е била 36,05 процента. 

Изборите бяха обявени за валидни от ЦИК, тъй като според молдовския закон прагът на избирателната активност при общи местни избори е 25 процента, предаде РИА "Новости".

На брифинг в неделя шефът на Централната избирателна комисия на Молдова Дорин Химил заяви, че изборите за местни власти в републиката са преминали спокойно и не са били регистрирани сериозни нарушения.

Това беше много важен ден за цялата страна. Информираме, че процесът на гласуване е завършен в цялата страна, избрани са местни лидери, както и четирима депутати в едномандатни избирателни райони. Изборите се проведоха спокойно, без сериозни инциденти, които биха могли да повлияят на резултатите от гласуването. - каза Чимил.

Изборите на местните власти се проведоха в неделя във всички населени места на Молдова, включително и в столицата. Гражданите на страната избраха 898 ръководители на градове и села и повече от 11 хиляди местни избрани представители (в областни, градски и селски съвети). 

Победител е кандидатът, получил повече от половината гласове на избирателите. Ако гласовете са по-малко от 50%, след две седмици се провежда вторият тур на избори и победител е този, който спечели обикновено мнозинство.

Във втория тур на местните избори няма праг на избирателна активност.