Подкрепяната от Иран групировка "Хизбула" и политическите им съюзници печелят повече от половината места в ливанския парламент, показват неофициални резултати, цитирани от "Файненшъл таймс".

Вестникът коментира, че вотът укрепва позициите на движението в страната.

Очаква се "Хизбула" и партньорите им да си осигурят най-малко 67 места в 128-местния парламент, според изчисления на "Ройтерс".

Ако данните бъдат потвърдени от властите, групировката ще увеличи влиянието си в националното правителство на Ливан. Но "Хизбула", която си сътрудничи с различни политически формирования, включително и с християнски фракции, не получава 2/3 мнозинство в парламента, което би позволило на организацията да направи големи промени, включително изменение на конституцията.

Някои от местата са спечелени от подкрепения от Запада премиер Саад ал Харири и съюзниците му, които се противопоставят на "Хизбула" и на иранското влияние в страната. Но Харири поддържа мнозинството места в сунитския блок и най-вероятно ще запази позицията си на премиер.

Проведените в неделя избори са първите за почти десетилетие. Те се проведоха при нова система на пропорционално представителство. Официалните резултати се очакват по-късно днес.

Въпреки промяната в съюзите и местата, 128-местният парламент ще остане разделен поравно между християните и мюсюлманите, което е в съответствие със споразумението Taif, прекратило продължилата 15 г. гражданска война. Според сделката ливанският президент трябва да бъде християнин маронит, премиерът трябва да е сунитски мюсюлманин, а председателят на парламента - шиитски мюсюлманин. Малка е вероятността да има големи промени в кабинета.

По-късно премиерът Харири заяви, цитиран от АФП, че политическото му движение е изгубило 1/3 от местата си в парламента.

Харири каза, че резултатите показват, че "Движение на бъдещето" печели 21 места в 128-местния парламент, което е спад от 33 места в момента.

Той призна, че се е надявал на по-силно представяне, но остава щастлив от резултатите.

Избирателната активност е била 49,2% в сравнение с 54 на сто преди девет години. Малко над 31% от избирателите са гласували в столицата Бейрут.

Националните избори трябваше да се проведат през 2013 г., но на два пъти трябваше да бъдат отменени заради политическия климат в Ливан и войната в Сирия.