Докато световното внимание е насочено към опитите на Доналд Тръмп да спечели втори мандат срещу кандидата на демократите Джо Байдън, битката за Сената на САЩ, чиято кулминация е днес, е също толкова драматична, пише "Гардиън".

САЩ навлизат в най-смъртоносната фаза на епидемията

САЩ навлизат в най-смъртоносната фаза на епидемията

Барак Обама и Джо Байдън показаха книга с препоръки

Дори и Байдън да победи Тръмп, той няма да може да прокара законодателство в ключови сфери като здравеопазването, имиграцията и климатичните промени, ако демократите не спечелят мнозинство в горната камара, където републиканците имат 53 срещу 47 места.

Но социологическите проучвания показват, че демократите имат шанс да променят статуквото. Кандидатите на демократите в два щата, Аризона и Колорадо, са с добри шансове да победят съперниците си от Републиканската партия. Един демократ е пред заплаха да изгуби сенатското си място в Алабама, според прогнозите на Cook Political Report.

САЩ отиват към рекордна избирателна активност от 1908 г.

САЩ отиват към рекордна избирателна активност от 1908 г.

Близо 98 млн. са гласували

Допълнителните места, които демократите трябва да спечелят, за да получат мнозинство, зависят от победителя в битката за Белия дом, тъй като равенството 50 на 50 в Сената се разбива от вицепрезидента на САЩ. Ако Тръмп спечели изборите, демократите ще се нуждаят вероятно от три щата, в допълнение към Аризона и Колорадо, за да имат мнозинство. Ако Байдън спечели, демократите ще се нуждаят от още две места.

Откъде ще дойдат тези сенатски места? Според проучванията в момента има седем спорни надпревари: Мейн, Айова, Северна Каролина, Джорджия (две места), Монтана и Южна Каролина.

Основните цели на демократите са Мейн, Северна Каролина и Айова. В тези три щата републиканците изглежда са засегнати от непопулярността на Тръмп, докато демократите могат да се възползват от високата избирателна активност.

Демографските тенденции на национално ниво също са проблем за републиканците. По-малко жени казват, че ще подкрепят Тръмп през 2020 г., гласовете от предградията вероятно също ще го пренебрегнат. Американският лидер губи подкрепа и сред белите без колежанска степен.