Отговорът на Иран при отмъщение на САЩ заради ракетните атаки на Техеран по американски цели в Ирак ще бъде пропорционален. Това предупреди иранският военен министър Амир Хатами пред обществената телевизия, цитиран от "Ройтерс".

"Използвахме ракети с малък обхват...Надявам се, че това ще бъде незабравим урок за американците", подчерта Хатами, като има предвид иранските удари по американски цели в отговор на убийството на генерал Касем Солеймани.

Земетресения до единствения АЕЦ на Иран

Земетресения до единствения АЕЦ на Иран

Няма информация за пострадали и разрушения

"Отговорът на Иран на всяко отмъщение на САЩ ще бъде пропорционален на това, което Америка направи", продължи той. Според него президентът Доналд Тръмп "превърна американската администрация в терористично правителство".

В съобщение правителството на Иран обяви, че е провело "Операция мъченикът Солеймани", при която са изстреляни десетки ракети земя-земя срещу военновъздушна база на терористичната армия на американския агресор. Допълва се, че базата "Айн ал Асад" е разбита. САЩ се описват като "Големия Сатана, покварения и арогантен американски режим".

Междувременно говорител на Революционната гвардия на Иран съобщи, че с изстреляните ракети са ударени "35 точки" в базата "Ал Асад".

"Американците набързо проведоха извънредна среща. Първо, те обявиха, че Тръмп ще говори. Малко по-късно съобщиха, че речта е отменена. Получиха посланието ни без съмнение", коментира представителят.

Американски военен представител заяви, че Иран е изстрелял 15 ракети, от които 11 са ударили цели, а четири са паднали по време на полета. Няма загинали американци.

Британия осъди иранската ракетна атака, но не иска война в Близкия изток

Британия осъди иранската ракетна атака, но не иска война в Близкия изток

Кралският флот и военни вертолети са в режим на готовност в Персийския залив

Фабиан Хинц, експерт по Иран към Middlebury Institute of International Studies в Монтерей, коментира, че Ислямската република най-вероятно е използвала балистични ракети с малък обхват, пише "Лос Анджелис таймс".

По думите му, ако работят без проблеми, ракетите са с точност 10-15 метра от мишената в сравнение със стотици метри преди две десетилетия.

Тръмп след атаката на Иран: Всичко е наред!

Тръмп след атаката на Иран: Всичко е наред!

Нашата армия е най-могъщата в света, изтъкна той