Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че страната му ще разположи войници в северната сирийска провинция Идлиб като част от сключеното с Русия и Иран през миналия месец споразумение за изграждане на зони за деескалация, информира "Хюриет".

Турция, Ирак и Иран откриха фронт срещу кюрдския референдум

Турция, Ирак и Иран откриха фронт срещу кюрдския референдум

Това съобщава турската държавна агенция Анадола

В интервю за Ройтерс Ердоган поясни, че съгласуваните зони ще бъдат допълнително обсъдени с руския президент Владимир Путин по време на посещението му в Анкара следващата седмица.

"Споразумението за зони за деескалация е обещаваща идея...според която руснаците ще поддържат сигурността извън Идлиб и Турция ще поддържа сигурността в провинция Идлиб", поясни Ердоган в Ню Йорк, където участва в ежегодната сесия на Общото събрание на ООН.

Турция купува балистични ракети, обяви Ердоган

Турция купува балистични ракети, обяви Ердоган

"Сирия има С-400, тогава аз също се нуждая от тях и трябва да получа не С-500, а С-600"

"Задачата не е лесна...С Путин ще обсъдим допълнителни стъпки, необходими, за да се справим с терористите веднъж завинаги и да възстановим мира", добави той.

По отношение на запланувания референдум за независимост на кюрдите, Ердоган обяви, че Турция обмисля контрамерки, включително налагане на санкции.

Турският лидер засегна и други теми. Той отново повтори, че САЩ трябва да екстрадират проповедника Фетхуллах Гюлен, който се смята за организатора на неуспешния опит за преврат през 2016 г.

Президентът на Турция също предупреди Вашингтон, че ще навреди на себе си и на съюзниците си като предоставя оръжия на кюрдите във войната срещу джихадистите.

Турция привика германския посланик

Турция привика германския посланик

Анкара остро отхвърля изявленията на Германия за геноцид над арменци през 1915 година

"Турция и САЩ са стратегически партньори...Вашингтон не трябва да предпазва терористи и те трябва да бъдат екстрадирани в Турция...Също въоръжаването и поддръжката за сирийските кюрди може да навреди на САЩ и на приятелите им", предупреди той.

Ердоган иначе изрази надежда, че политическите отношения могат да се подобрят с Германия, хвалейки германския канцлер Ангела Меркел заради въздържането й и избягването на критика по адрес на Турция.

Турция дрънка оръжие на границата с Ирак

Турция дрънка оръжие на границата с Ирак

Седмица преди референдума за независимост на Иракски Кюрдистан

Нямаме проблеми с германската общественост. Имаме проблем с лошото отношение на някои официални лица към Турция, поясни президентът.

"Нещата никога не са вървели добре през последните 54 г. по отношение членството на Турция в ЕС...ние сме мотани на прага на ЕС и нещата стават по-лоши. Те никога не си спазват обещанията", критикува той ЕС.

Ердоган добави още, че връзките на Анкара с НАТО са силни, въпреки че Турция купува руска противовъздушна система С-400.

Турция е срещу референдума в Иракски Кюрдистан

Турция е срещу референдума в Иракски Кюрдистан

Западът се обяви срещу допитването