Изпращат обвиненията срещу американския президент Доналд Тръмп в Сената, съобщиха световните информационни агенции.

Това стана ясно тази вечер след гласуване в Камарата на представителите (долната камара на американския конгрес).

Вотът приключи с 228 "за" срещу 193 гласа "против".

Камарата одобри и седемте демократи, които ще бъдат "импийчмънт мениджъри" в процеса и вече бяха представени по-рано днес.

В Сената ще се проведе процес за импийчмънт другата седмица.

Гласуването се проведе след дебат, при който демократите обвиниха Тръмп в опит за фалшифициране на президентските избори и натиск върху Украйна.

Тръмп: Импийчмънтът е още една измама на демократите

Тръмп: Импийчмънтът е още една измама на демократите

Пак се започва, още една измама на демократите

Припомняме, че по-рано днес, председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси разкри списъка с имената на сенаторите и конгресмените, които ще служат като прокурори на импийчмънт процеса срещу Доналд Тръмп в Сената, пише "Гардиън".

Прокурорите също са познати като "импийчмънт мениджъри".

Нанси Пелоси обяви „прокурорите”, които ще съдят Тръмп в Сената

Нанси Пелоси обяви „прокурорите”, които ще съдят Тръмп в Сената

Прокурорите също са познати като "импийчмънт мениджъри"

В екипа влизат седем души: Адам Шиф от Калифорния, Сюзън Лофгрен от Калифорния, Джери Надлър от Ню Йорк, Хакийм Джефрис от Ню Йорк, Силвия Гарсия от Тексас, Вал Демингс от Флорида и Джейсън Кроу от Колорадо.

Докато обявяваше прокурорите, Пелоси защити решението си да забави изпращането на обвиненията в Сената с месец.

Пелоси съобщи, че Шиф ще бъде водещият прокурор. Топ демократът каза още, че това ще е третото импийчмънт изслушване за Лофгрен, която е била съветник по време на импийчмънта срещу бившия президент Ричард Никсън.

Гласуването ще се състои точно четири седмици след прокараните от камарата два члена за импийчмънт на Тръмп. Американският лидер е обвиняван в злоупотреба с власт, свързано с оказване на натиск върху украинското правителство да разследва политически опоненти. Другото обвинение е за възпрепятстване на Конгреса по време на разследване на демократите.

Републикански сенатори отказват просто да отхвърлят импийчмънта на Тръмп

Републикански сенатори отказват просто да отхвърлят импийчмънта на Тръмп

Настояват да бъдат изслушани и двете страни

Пелоси задържа обвиненията и не ги предава на Сената в опит да окаже натиск върху лидера на мнозинството в Сената Мич Макконъл да се съгласи на условия за провеждане на процеса, включително дали да бъдат призовани свидетели. Към момента Макконъл отказва, като подчертава, че всяко решение за разпитване на свидетели трябва да бъде взето, след като двете страни изразят аргументите си на процеса.

Вчера Макконъл обяви, че процесът в Сената ще започне най-вероятно другата седмица във вторник.

Тръмп писа в "Туитър", че процесът по импийчмънт, който ще започне следващата седмица в Сената, е още една "измама" на демократите.

"Пак се започва, още една измама на демократите, които не правят нищо. Цялата тази работа се предполага, че трябва да бъде свършена от Камарата на представителите, а не от Сената", оплака се американският лидер в социалната мрежа.

Той направи коментара малко след обявяването на имената на прокурорите от председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси.