Премиерът на Израел кръсти селище на Голанските възвишения на любимия си световен лидер: Доналд Тръмп, съобщава "Скай нюз".

30-годишното селище на контролираните от Израел Голански възвишения беше известно като Берухим и е с население от 10 души, предимно възрастни имигранти от бившия Съветски съюз. То се намира на около 20 километра от границата със Сирия.

Правителството на премиера Бенямин Нетаняху постигна принципно решение да кръсти общността "Рамат Тръмп" или "Възвишенията на Тръмп". Кабинетът се надява повече израелци да се преместят там.

Снимка 429397

Източник: ЕПА

Решението също така е благодарност към американския лидер за признаването на израелския суверенитет над територията през март.

Израел кръщава част от Голанските възвишения на Тръмп

Израел кръщава част от Голанските възвишения на Тръмп

В знак на благодарност за признанието им като част от еврейската държава

На церемония в неделя Нетаняху обяви, че Тръмп е "голям приятел" на Израел. Според него Голанските възвишения са "неразделна част от страната и родината ни". На церемонията присъства посланикът на САЩ в Израел Дейвид Фридман, който заяви: "Малко неща са по-важни от безопасността на Държавата Израел освен постоянния суверенитет над Голанските възвишения".

Тръмп написа в "Туитър", че е "голяма чест" за него.

Нетаняху обеща да кръсти град на името на Тръмп на Голанските възвишения

Нетаняху обеща да кръсти град на името на Тръмп на Голанските възвишения

Преди няколко седмици САЩ признаха суверенитета на Израел над възвишенията

Почти 50 000 души живеят на Голанските възвишения, половината от тях са евреи, а другата половина друзи.