Израел крие, че самолет Ф-35 на ВВС е бил ударен от сирийски зенитно-ракетен комплекс С-200, съобщава Indian defence news.

Специализираният сайт отбелязва, че израелското "демонстриране на сила" по време на последната визита на военния министър на Русия в еврейската държава се е превърнало в пълен провал.

Израелски бойни самолети унищожиха сирийска ПВО батарея С-200

Израелски бойни самолети унищожиха сирийска ПВО батарея С-200

Преди атаката армията е уведомила Русия за намерението си

На 16 октомври Сергей Шойгу се срещна с израелския военен министър Авигдор Либерман и с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Двете страни са обсъдили ситуацията в региона, включително Сирия, борбата срещу тероризма и военното сътрудничество.

Израел обяви пред Русия, че няма да допусне ирански бази в Сирия

Израел обяви пред Русия, че няма да допусне ирански бази в Сирия

Нетаняху счита, че ако ядрената програма и споразумението не се променят, до 8-10 години, Иран ще разполага с ядрен арсенал

През същия ден стана ясно, че израелски самолети са поразили зенитно-ракетен комплекс С-200 и че всички самолети са се прибрали благополучно.

Сирийската армия потвърди бомбардировките и че са нанесени "материални щети". Според армията самолетите са нарушили сирийското въздушно пространство на границата с Ливан в 8,51 часа местно време.

Сайтът пита дали израелските ВВС умишлено са провокирали сирийската армия, за да оправдаят удара срещу батареята.

Някои произраелски експерти свързват инцидента с посещението на руския военен министър в Тел Авив, отбелязвайки, че е демонстрация на сила от руско-сирийския-ирански алианс.

Но според достъпната информация сирийската армия е ударила единия от израелските самолети, с което ги е принудила да се оттеглят. Това твърдение обаче противоречи с позицията на Израел, който обяви, че самолетите са се върнали без проблеми.

Няколко часа след инцидента в Сирия израелска медия информира, че многоцелеви стелт изтребител Ф-35 е изтеглен от въоръжение в резултат на сблъсък с птица по време на тренировъчен полет.

Инцидентът е станал "преди две седмици", но информацията е достъпна на 16 октомври. Израелските източници не могат да покажат снимка на самолета след "удара с птица".

Още повече не е ясно дали самолетът ще бъде върнат на въоръжение въпреки факта, че този тип изтребители преминават през такива изпитания с птици (официална информация), което не трябва да представлява проблем за самолета.

Това е най-скъпият изтребител в света след F-22 Raptor. Израел плаща по около 100 милиона долара за един Ф-35.