Израел заяви, че международната общност трябва се притеснява от избора на новия президент на Иран Ебрахим Раиси, съобщава БиБиСи.

Говорител на израелското външно министерство Лиор Хаят заяви, че Раиси е най-екстремисткият президент на Иран досега.

Той също така предупреди, че новият лидер ще увеличи ядрените дейности на Иран.

Ебрахим Раиси бе обявен за победител в президентските избори в Иран в събота, в надпревара, за която се смяташе, че е предназначена да го облагодетелства.

Той има ултраконсервативни възгледи, има наложени санкции от САЩ и е свързан с екзекуции на политически затворници.

В изявление след победата си той обеща да засили общественото доверие в правителството и да бъде лидер на цялата нация. "Ще сформирам трудолюбиво, революционно и антикорупционно правителство".

Лиор Хаят заяви, че е "екстремистка фигура, отдадена на бързо напредващата военна ядрена програма на Иран".

Иран и Израел са в дългосрочна "война в сянка", но засега избягват открит пълномащабен конфликт. Напоследък обаче военната риторика между тях отново ескалира.

Ситуацията е сложна, но голям източник на напрежение е ядрената дейност на Иран. Израел не вярва, че ядрената програма на Иран е мирна и е убеден, че работи за изграждането на ядрено оръжие.

Иран е произвел 6,5 кг уран, обогатен до 60%

Иран е произвел 6,5 кг уран, обогатен до 60%

Страната е произвела и 108 кг уран, обогатен до 20%

Коментирайки резултата от изборите, САЩ заявиха, че съжаляват, че иранците са "лишени от правото си да избират свои лидери в свободен и честен изборен процес".

Избирателната активност бе рекордно ниска за тези избори, като по-малко от 50% от регистрираните гласоподаватели отидоха да гласуват, в сравнение с над 70% през 2017 г. Много хора се отказаха от изборите, вярвайки, че те са в полза на Раиси , който е твърд съюзник на върховния лидер аятолах Али Хаменей.

Хаменей многократно призовава за елиминиране на държавата Израел. През 2018 г. той описа страната като "раков тумор", който трябва да бъде премахнат от региона.

Победата на Раиси е в момент, когато във Виена продължават преговорите за спасяване на ядреното споразумение с Иран.

ЕС заяви, че в неделя ще се проведе поредната официална среща между Иран и шестте световни сили, участващи в сделката. Това е шестият кръг от непреки преговори между САЩ и Иран и тази седмица официални лица заявиха, че страните остават разделени по някои ключови въпроси, предаде "Ройтерс".

Говорител на Държавния департамент на САЩ каза, че непреките преговори ще продължат, след като Райси поеме властта.

Лиор Хаят определя Раиси като "касапина от Техеран", като се позовава на масовата екзекуция на хиляди политически затворници през 1988 г.

Amnesty International настоява иранският президент Раиси да се разследва за престъпления срещу човечеството

Amnesty International настоява иранският президент Раиси да се разследва за престъпления срещу човечеството

За екзекуции на хиляди политически затворници през 1988 г.

Раиси е един от четиримата съдии, който станаха известни като "комитет на смъртта", за който се твърди, че е осъдил около 5000 мъже и жени на смърт, казва Amnesty International. В своите туитове обаче Хаят казва, че са убити над 30 000 души, което съответства на посочено и от иранските правозащитни групи.

Руският президент Владимир Путин побърза да поздрави Ебрахим Раиси, подчертавайки "традиционно приятелските и добросъседски" отношения между двете страни.

Лидерите на Сирия, Ирак, Турция и ОАЕ изпратиха подобни послания за подкрепа и поздравления.

Говорител на Хамас, палестинската войнствена група, която управлява Газа, пожела на Иран "напредък и просперитет".

Групите за права на човека заявиха, че Раиси трябва да бъде разследван за зверства.

"Като ръководител на репресивната съдебна система в Иран, Раиси ръководи някои от най-отвратителните престъпления в новата история на Иран, които заслужават разследване и отговорност, а не избиране на висш пост", коментира Майкъл Пейдж от "Хюман Райтс Уоч".

В Иран аятолахът си назначи наследник

В Иран аятолахът си назначи наследник

Мартин Табаков припомня думите на бившия президент на страната Рафсанджани - "Свободата е важно нещо. Когато хората избират каквото те пожелаят, е добре за тях и за нас" - нещо изключително простичко, но в същото време ставащо все по-сложно, когато става дума за Иран