Парламентът на Израел прие спорен закон, който принуждава неправителствените организации официално да декларират получените от чуждестранни организации или други държави пари. Това заяви говорител на Кнесета, цитиран от „Франс прес”.

Законопроектът, разглеждан от критици като мярка срещу левите организации, които водят кампания за повече права за палестинците, беше прокаран с 57 гласа срещу 48 след дълъг дебат.

Законът е във връзка с феномена неправителствени организации, които представляват чужди интереси на чуждестранни държави, докато действат под прикритието на местни организации, опитващи се да служат на интересите на израелската общественост, се отбелязва в закона.

Според премиера на страната Бенямин Нетаняху целта на новото законодателство е „да предотвратява абсурдна ситуация, при която чуждестранни държави се месят във вътрешните дела на Израел като спонсорират неправителствени организации, без израелската общественост да е наясно с това".

По думите му законът увеличава прозрачността и ще допринесе за укрепване на демокрацията.

Организациите ще бъдат задължавани да разкриват основния източник на финансиране в специален регистър за неправителствените организации, който ще бъде достъпен.

В същото време Европейският съюз обяви, че законът носи риск от подкопаване на демокрацията и свободата на изразяване. Израелски групи за защита на правата ще обжалват законодателството във Върховния съд.