Израел потвърди най-много нови случаи на коронавирус от началото на пандемията. Регистрирани са 10 021 заразени, обяви Министерството на здравеопазването, цитирано от ДПА.

Данните са изнесени преди среща на кабинета, на която ще се гласува дали да се удължи третата национална блокада, която изтича в петък. Всички училища и детски градини са затворени с изключение на специализираното образование. Търговските центрове са затворени, а ресторантите доставят само за вкъщи. Забранени са събиранията на домакинства и хората нямат право да се отдалечават на повече от 1 километър от дома.

Израел и Pfizer договорили най-големия експеримент върху хора през XXI век

Израел и Pfizer договорили най-големия експеримент върху хора през XXI век

Тел Авив не разкриваше факта, че Израел се е съгласил да споделя данни

В същото време ваксинацията в страната продължава с пълна пара. Здравният министър Юли Еделщайн обяви нов рекорд на ваксинираните за денонощие. В понеделник са били поставени ваксини на 186 000 души. От тях 114 000 са получили първата доза, а 72 000 са получили втората доза. До момента 2,2 милиона израелци са поучили първата доза и 422 000 втората доза.

Страната започна имунизация на 20 декември, използвайки ваксината на Pfizer/BioNTech. Израел поставя ваксината и на Moderna.

Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че всеки в Израел над 16 г. ще има възможност да се ваксинира до март, когато страната ще проведе четвъртите парламентарни избори за две години.

13 израелци с парализа на лицето след ваксинация с Pfizer/BioNTech

13 израелци с парализа на лицето след ваксинация с Pfizer/BioNTech

Смята се, че повече хора са получили парализа