Израелската армия заяви, че е извършила "широкомащабен" удар по ирански цели в Сирия след ракетна атака върху контролираните от Израел Голански възвишения предния ден, предаде АП.

Военните твърдят, че изтребителите са нанесли удари по десетки цели, включително ракети "земя-въздух", складове за оръжие и военни бази.

Военните заявиха, че така също са били ударени позиции на сирийската армия след изстрелването на сирийска ракета за ПВО.

Израел прихвана 4 ракети, твърди, че са от Сирия

Израел прихвана 4 ракети, твърди, че са от Сирия

Малко след това са чути експлозии до международното летище в Дамаск

Израел каза, че ракетната атака на Голанските възвишения е "поредно ясно доказателство за целта на иранското присъствие в Сирия".

Израел често удря иранските интереси в Сирия. Но миналата седмица въздушният удар се оказа рядък опит за убийство на палестински боец в сирийската столица, в същия ден, когато пореден израелски въздушен удар уби висш командир на "Ислямски джихад" в Газа.

Всичко става на фона на засилено напрежение между израелските и иранските прокси представители по границите. Израелският премиер Бенямин Нетаняху отправи поредица от предупреждения за иранската агресия в Близкия изток.