Израелската армия се е подготвила през последните седмици за вероятността президентът на САЩ Доналд Тръмп да издаде заповед за бомбардиране на Иран преди да се оттегли от властта, информира Axios.

Позовавайки се на висши израелски представители, сайтът подчертава, че няма конкретна информация за предстояща атака, но лидерите вярват, че последните седмици от мандата на президента ще бъдат "много чувствителен период".

Миналата седмица вестник "Ню Йорк таймс" писа, че Тръмп е поискал от съветниците си варианти за нанасяне на удари по ирански ядрени обекти. Но американският лидер бил разубеден да не издава подобна заповед, тъй като може да прерасне в по-голям конфликт.

Израелското правителство наредило на армията да се подготви в случай на американска атака по Ислямската република, тъй като Техеран може да си отмъсти пряко или чрез съюзниците си в Сирия, Газа и Ливан.

Израелският военен министър Бени Ганц е разговарял два пъти с американския си колега Кристофър Милър през последните две седмици. Те са обсъдили Иран, Сирия и военното сътрудничество.

Миналата неделя израелският премиер Бенямин Нетаняху пътувал до Саудитска Арабия за среща с престолонаследника Мохамед бин Салман. Те са обсъдили Иран.

Миналата седмица държавният секретар на САЩ Майк Помпео посети Израел, където разговаря с Нетаняху за Ислямската република.

Централното командване на САЩ съобщи, че стратегически бомбардировачи Б-52 са провели мисия в Близкия изток за възпиране на агресия и успокояване партньорите на САЩ. Това се разглежда като още един сигнал към Ислямската република.